Dorénavant, votre plateforme de référence pour la comparaison s'appelle Comparateur.be. Le nom a changé, mais vous pouvez toujours compter sur le même service de confiance. Nous sommes ici pour vous aider à économiser intelligemment !
Dorénavant, votre plateforme de référence pour la comparaison s'appelle Comparateur.be. Le nom a changé, mais vous pouvez toujours compter sur le même service de confiance. Nous sommes ici pour vous aider à économiser intelligemment !

Demande de plaque personnalisée : bon à savoir

Man monteerd gepersonaliseerde nummerplaat

Volgens recente cijfers rijden er sinds 2014 bijna 46.000 wagens met gepersonaliseerde nummerplaten rond in België. En dat aantal blijft alleen maar stijgen. Maar gelden er ook beperkingen als je een gepersonaliseerde nummerplaat wil aanvragen. Mijnvergelijker.be zocht het uit. 

Bij een gepersonaliseerde nummerplaat kies je zelf de nummers en letters die op je nummerplaat moeten staan. In België zijn dit soort kentekenplaten waanzinnig populair. Twee gemeenten delen de eerste plaats qua aantal aanvragen: Knokke (West-Vlaanderen) en Lasne (Waals-Brabant). 

Regels gepersonaliseerde kentekenplaat

Je mag niet alles op je nummerplaat plaatsen. Er gelden bepaalde regels. Zo moet een gepersonaliseerde kentekenplaat beginnen met de reliëfstempel van de DIV, de Dienst Inschrijving Voertuigen. Behalve de reliëfstempel zijn er nog maximaal 8 karakters over. 

Verder moet je gepersonaliseerde nummerplaat minstens één letter bevatten en mag de nummerplaat niet alleen uit cijfers bestaan. Letters en cijfers moet je gescheiden houden met een streepje. Streepjes worden als karakter beschouwd en mogen niet opeenvolgend gebruikt worden. 

Tot slot zijn er verschillende niet-toegestane combinaties met cijfers en letters om verwarring te voorkomen met normale kentekenplaten. Denk aan de gescheiden letters CD om verwarring met nummerplaten van het diplomatiek personeel te voorkomen. Bovendien is er ook een zwarte lijst van verboden combinaties

Welke voertuigen?

Je kan in België een gepersonaliseerde nummerplaat aanvragen voor diverse types voertuigen: een personenwagen, een moto, een aanhangwagen en een oldtimer van meer dan 25 jaar oud. 

Hoe vraag je een gepersonaliseerde nummerplaat aan?

Een gepersonaliseerde nummerplaat vraag je aan via de website van de FOD Mobiliteit en Vervoer op de reservatiepagina WebPERSO. Eerst moet je jezelf identificeren. Vervolgens vul je het onlineformulier in met de gewenste combinatie. Alleen de weergegeven combinaties kan je kiezen. Vervolgens controleert een DIV-medewerker je gekozen combinatie en ontvang je een e-mail met goed- of afkeuring van je aanvraag.

Prijs gepersonaliseerde nummerplaat  

Een gepersonaliseerde kentekenplaat kost 1.000 euro. Daarbovenop komt nog 30 euro voor productie en aflevering door Bpost. Voor bedrijven is dit bedrag fiscaal aftrekbaar.

Kan je verzekeraar je helpen?

Ja, je verzekeraar kan een gepersonaliseerde kentekenplaat voor je reserveren. Behalve de reservering van een gepersonaliseerde nummerplaat bieden verzekeraars gesuggereerd door Mijnvergelijker.be ook andere services aan. 

Snel en eenvoudig verzekeringen vergelijken? Met Mijnvergelijker.be vergelijk je makkelijk diverse verzekeraars, en zie je meteen of je kan besparen op je verzekering!